Litt småplukk før vi går tilbake til avisene fra 1814.
Ny blogg
Jeg leser mye som jeg vil dele, men som ikke passer her. Jeg syntes det er morsomt å dukke ned i forskjellige kaninhull og følge forfattere, temaer, historiske begivenheter og annet. Hvem referer til hvem, hvem inspirerer hvem? Hva skjedde på den tiden? Nå har jeg en ny blogg "Kulturelle kaninhull og røde tråder". I den første posten går vi fra The Intellectual Life of the British Working Classes, til Kristofer Janson som skrev på slutten av 1800-tallet, til Norge-Danmark i 7-års krigen på 1500-tallet, til en litt ukjent men veldig spennende norsk polarhelt som døde ved Hudson-bay på 1600-tallet!
KI eksperimenter
I går var det “AI-testival” i Hamar, der formålet var å eksperimentere med å skape sammen, blande kunst og KI, og skape et møtested for eksperimentering.
Jeg deltok med en mini-presentasjon om det å være amatørhistoriker med KI. Jeg viste til noen av de eksperimentene jeg har diskutert her, som i et tidligere nummer der jeg viste fram muligheten til å automatisk generere en podcast basert på scannede aviser, eller å få en KI-modell til ikke bare å transkribere, men også gjenskape hele layouten til en avis. Og i siste nummer gjorde jeg en sammenligning av forskjellige KI-tjenester for transkribering (foreløpig leder Gemini, men slikt forandrer seg fort).
Jeg viste også fram et eksperiment jeg har gjort med å sette lyd til eldre poesi – jeg har lest en del om miljøet i København på slutten av 1700-tallet, der Det Norske Selskap med bl.a. Johan Herman Wessel var aktivt. Wessel har mange morsomme og underfundige dikt, alle på versefot, og det slo meg at jeg gjerne skulle hørt dem framført. Jeg fant ingen opptak, men det var morsomt å eksperimentere med å generer musikk. Jeg syntes ikke denne er så verst, og i allefall gir den et helt annet inntrykk av en tekst enn å lese den. (Og det var også morsomt for meg å forstå hvor uttrykket “å rette baker for smed” kommer fra). Sangen
Tilslutt har jeg eksperimentert med å bruke repl.it til å lage en app som lar deg bruke KI til å søke i aviser som ligger på Nasjonalbiblioteket. Dette er en rask prototype, men den er allerede ganske morsom å leke med. (Man trenger en Gemini-nøkkel for å bruke den). Prøv den selv!
Det var det - i neste post ser vi på opptakten mot 17. mai.
Jeg har tillatt meg å fabulere litt videre på din Wessel-historie. Hvordan kunne den utspilt seg i dag?
En moderne versjon av den gamle fabelen
I vår lille digitale by var det en AI-ekspert, svært dyktig, men farlig når han ble provosert. Han hadde mange beundrere, de som så verdien i hans innovative arbeid og visjoner som transformerte hele bransjer. Men han hadde også fått seg en bitter fiende.
Fiendskapet hadde bygget seg opp over måneder med nettdebatter. Eksperten hadde uttalt seg kontroversielt om hvordan AI ville erstatte mange tradisjonelle jobber – "ineffektive prosesser som fortjener å automatiseres," hadde han kalt det. Hans motstander, en tradisjonell håndverker som så sitt livsverk truet, hadde svart med å mobilisere et nettfellesskap mot eksperten.
Det begynte med kritiske kommentarer, men eskalerte raskt til en regelrett cancel-kampanje. Eksperten ble beskyldt for å være elitistisk, hensynsløs, og ufølsom for vanlige menneskers virkelighet. Anonyme kontoer delte utklipp av hans uttalelser, tatt ut av kontekst. Hashtags florerte med krav om boikott av hans produkter og tjenester. Til og med familiemedlemmer mottok trusler.
Eksperten forsøkte å forklare at hans arbeid ville skape nye muligheter, ikke bare ta bort gamle. Men hans motstandere var ikke interessert i dialog – de ville ha hans fullstendige retrett og offentlige unnskyldning for "krenkelser" mot tradisjonelle yrkesgrupper.
En kveld møttes de tilfeldigvis på en bar. Alkoholen fløt, ordene ble bitrere. Håndverkeren konfronterte eksperten høylytt, kalte ham en "sjelløs teknokrat" som ville ødelegge arbeidsplasser og liv med sine algoritmer. Det endte med at eksperten, etter timer med provokasjoner og beskyldninger, mistet besinnelsen og slo til håndverkeren så hardt at mannen falt og slo hodet mot bardisken. Han døde senere av skadene.
Eksperten ble arrestert og tiltalt for drap. Men dagen før dommen skulle falle, møtte fire ledende næringslivsprofiler opp hos dommeren.
"Ærede dommer," sa deres talsperson, "vi forstår alvoret i denne saken. Men denne eksperten er i ferd med å fullføre et AI-system som vil revolusjonere helsevesenet og redde tusenvis av liv. Uten ham vil prosjektet kollapse, og samfunnet vil lide et enormt tap. Hans arbeid er irrerstattelig."
"Men," innvendte dommeren, "en mann er død. Rettferdigheten krever at liv må bøtes med liv."
"Det forstår vi," fortsatte talspersonen. "Men det finnes en eldre programmerer i byen som har spredt desinformasjon på nett i årevis. Han har skapt splid, fremmet polarisering og bidratt til cancel-kulturen som faktisk var en del av bakgrunnen for denne konflikten. Hans destruktive algoritmer har indirekte skadet mange. Om man straffet ham i stedet... liv for liv?"
Dommeren tenkte lenge. Han gjennomsøkte lovsamlingen, men fant ingenting som forbød ham å straffe en annen for ekspertens forbrytelse. Han avsa sin dom:
"AI-eksperten har utvilsomt tatt et liv, og han har selv tilstått. Men hans arbeid vil redde tusenvis. Han utvikler teknologi som kan forutse sykdommer før symptomer viser seg. Jeg ville være uansvarlig om jeg dømte ham til døden. Men det finnes en eldre trollfabrikk-operatør som har forgiftet samfunnsdebatten i årevis. Han skal bøte med sitt liv for dette drapet – til skrekk og advarsel for andre som sprer hat og polarisering på nett."
Mens den gamle mannen ble ført bort i tårer, hvisket en tilskuer: "I en verden der man verdsetter teknologiske fremskritt over menneskeliv, er ingen av oss trygge. Døden – eller urettferdigheten – kommer når man minst venter det."
Takk for at du bidro med all din kunnskap og nysgjerrighet på AI.TESTIVALEN Stian! Og veldig kjekt at Hamar historielag nå er blitt enda mer nysgjerrig på hva teknologi kan gjøre for medlemmer som er sultne på mer historie!